"Mazeretim var, asabiyim ben!"
“Açlığa hiç dayanamıyorum! Yemek biraz geciksin veya toplantı uzayıp bir şeyler atıştırma şansımı kaçırayım ya da garson servisi yavaş yapsın, çıldıracak gibi oluyorum; resmen öfkeleniyorum! Ellerim titriyor, içim çekiliyor, beynim karıncalanıyor, soğuk terler döküyorum!”
Yukarıdaki paragraf aslında bir derleme: Kliniğimize başvuran olgulardan pek çoğunun ortak sorunu olan “hipoglisemi”nin belirtilerinden bazılarını kapsıyor.
Hipoglisemi nedir?
Kan şekerinin 60 mg/dl’nin altına düştüğü durumlarda ortaya çıkan enerji kaybı, sinirlilik, gerginlik, solukluk, terleme, baş ağrısı, çarpıntı, dayanılmaz bir açlık duygusu, bitkinlik, uyuklama, zihinsel etkinliklerde yavaşlama, yoğunlaşmada güçlük gibi yakınmalar hipoglisemi’ye bağlıdır. Geceleri rahatsız eden uyku bozuklukları, kâbuslar, terlemeler de hipoglisemiden kaynaklanabilir. Bu durum kişinin kalıtımsal özelliklerinden köken alan bir tür “yapısal” hipoglisemi olabileceği gibi, pankreastan aşırı insülin salgılanması sonucu gelişen “tepkisel” hipoglisemi de olabilir. Şeker hastalarının insülin ya da diğer ilaçların kullanımı sırasında doz aşımı veya süre ile ilgili yanlış uygulamalar yaptıkları zaman yaşadıkları hipoglisemi’yi katmazsak bu sorunun çözümü doğru gıdaları (Glisemik İndeksi düşük olanlar) , uygun miktarlarda (Glisemik Yük sınırlarını aşmadan), düzenli zaman dilimleri içerisinde (ana ve ara öğünleri atlamadan) tüketmekle çözümlenebilir.