Gece krampları neden olur?

Kramp, bir kasın ya da kas grubunun ani, istemsiz ve ağrılı kasılmasıdır. Yaşlılarda ve gebelerde sık görülen gece krampları, özellikle baldırları tutar, en çok uykuya dalarken veya sabaha karşı ortaya çıkar. Arada sırada oluşu çok önemsenmeyebilirse de sıklaşması nedene yönelik araştırma yapmak ve uygun tedavi planını oluşturmak için doktor kontrolünü gerektirebilir.

En sık:
-Dolaşım sorunları: venöz (toplar damar) yetmezlik
-Metabolik nedenler: gebelik, bazı ilaçlar (diüretik, kortizon, laksatif, anti depresör), kalsiyum, potasyum, magnezyum eksikliği yaratan durumlar
-Oksijen yetersizliği: arterit, solunum yetmezliği, aşırı fizik aktivite. Kasılmaya devam eden ve yeterince oksijenlenemeyen kaslarda daha fazla laktik asit oluşur. Bu durum kasların daha da sertleşmesine ve ağrının şiddetlenmesine yol açar. Kalsiyumun serbestleşmesi de engellendiğinden kramp şiddetlenir.
-Romatizma: artroz, siyatik sinir tutulmaları
-Nörolojik sorunlar: polinevrit (diabetik, alkolik, böbrek yetmezliği), Parkinson Hastalığı veya omurilik ya da beyin hasarı yaratan durumlarda kramp görülür.

Ne yapmalı?
-Yapılacak ilk iş o kası ya da kas grubunu esnetmeye çalışmaktır. Soğuk zeminde yalın ayak, parmak ucunda yürümek iyi gelebilir. Krampın oluştuğu bacağı uzatıp gevşetmeye çalışmak yararlı olur. Duvardan 1m uzakta, ayakta durup topukları yerden ayırmadan elleri duvara uzatmak ve bu pozisyonda 10 saniye kalmak da iyi bir yöntemdir.
-Bol miktarda sıvı, süt ürünleri ve meyve tüketilmelidir. Böylece potasyum, magnezyum ve kalsiyum açığı kapatılmalıdır. Kas yorgunluğunu artıran ve toksinlerin uzaklaştırılmasını yavaşlatan sigara, alkol, çay ve kahve tüketimi azaltılmalıdır.
-Çeşitli minerallerden zengin olan bal iyi bir karbonhidrat kaynağı olarak tercih edilmelidir. Azottan zengin olan ve vücuttan atılması güç olan et ve sakatat grubu besinlerin tüketimi kısıtlanmalıdır.
-Soğuk (soğuk suda yüzmek gibi) ya da nemli sıcaktan uzak durulmalıdır.
-Çok uzun ve yoğun fizik aktivitelerden kaçınmalıdır.
-Fiziksel aktivite öncesi ısınma hareketleri unutulmamalıdır.

İlaçlar:
-Bir tane etkin ilaç bilinmektedir: kinin. Yan etkileri nedeniyle kullanımı konusunda tartışmalar vardır. Mutlaka doktor önerisi ve kontrolü ile kullanılmalıdır.
-Destek amacıyla magnezyum, potasyum, kalsiyum içeren tabletler alınabilir.
-Homeopatik tedavide kramp olduğu anda Cuprum Metallicum 5CH granülleri dil altında eritilerek kullanılabilir. Önce her 15 dakikada bir, daha sonra yarım saat ve bir saat arayla olacak şekilde seyrekleştirilerek kullanılabilir.





 
Ana Sayfa Twitter Facebook Twitter Facebook