Vitaminler kilo aldırır mı?Vitaminler kilo aldırmaz. Dengesiz, düzensiz ve yetersiz beslenen kişilerde, çeşitli sağlık sorunları yaşayanlarda vitaminler de mineraller de (tuzlar) yeterli düzeylerin altına inebilir, depoları boşalabilir. Bu kişiler kilo kaybedebilir, iştahsızlık hissedebilir ya da bazı gıdalara karşı isteksizlik veya sindirim sorunları yaşayabilirler. Yakınmalarını paylaştıkları hekimin istediği tetkiklerin sonucunda ortaya çıkan eksiklikler yerine konunca, kayba yol açan hastalık tanımlanıp tedavisi düzenlenince iştahları da sindirim sistemlerinin etkinlikleri de düzelir, sağlıklı bir kiloya gelirler. Bu beklenen, istenen, hedeflenen sonuçtur. Vitaminlerin ve minerallerin yan etkisi değildir.
Kilo yönetimi ve beslenme eğitimi yolculuğunda ne mucize ilaçlar aramak ne de bedenimizin gereksinim duyduğu maddeleri kilo aldırır kaygısıyla ondan sakınmak doğru değildir.
B12 VİTAMİNİ ŞİŞMANLATIR MI?
Suda eriyen, ısıya dirençli ama ışığa duyarlı B12 vitamini karaciğerde depolanır. Sinir kılıfının (miyelin) korunması, kemik iliğinde alyuvar (eritrosit) yapımının artması, demirin depolanması, ağrının azaltılma, enerji sağlama, tepkime zamanını kısaltarak beyin etkinliklerine destek olma, toksinlerin atılması, homosistein yapımının engellenerek kalp-damar sistemine destek olma B12’nin başlıca görevleridir. Bu görevleri B9 yani folik asit desteği ile başarır. Eksikliğinde; halsizlik-güçsüzlük, denge bozukluğu, ellerde ve ayaklarda uyuşukluk ve karıncalanma, yürüme güçlüğü, unutkanlık, yoğunlaşma yetisinde azalma, ileri dönemlerde bunama belirtileri ve psikiatrik bulgular ortaya çıkabilir.
Enjeksiyon çok daha etkili!
Bedenimizin üretemediği bu vitamini öncelikle karaciğer ve böbrek, et, tavuk, balık, kabuklu deniz ürünleri, süt ürünleri, ve yumurta sarısından alırız. B12, midede bulunan bazı hücrelerin salgıladığı bir taşıyıcı protein (intrensek factor) ile ince barsaklardan kalsiyum varlığında emilir. Kas içine (kalçadan) iğne yapılarak kullanımı ağızdan alımından 50 kez daha fazla etkilidir.
Yaşlılar, vejetaryenler, mide operasyonu geçirenler, hamileler, süt veren kadınlar, sporcular, yoğun alkol ya da sigara kullanıcıları, uzun süre mide asidini azaltan ilaç kullananlar, emilim sorunu yaratan (süregenleşmiş mide sorunları, ishaller) hastalığı olanlar, karaciğer hastaları B12 eksikliği ile karşılaşabilir. Erişkinlerde günlük gereksinim 3-4 mcgdır.
Kilo aldırmaz. Acaba verdirir mi?
B12 kullanımının kilo aldıracağı endişesi oldukça yaygındır. Oysa B grubu vitaminler, genel olarak metabolizmamızı uyaran, duygu durumumuzu iyileştiren, stresin olumsuz etkilerini azaltan sonuç olarak kilo vermeye yönelik katkıları olan vitaminlerdir.
Yaklaşık 15000 kişi üzerinde yapılmış 10 yıl süren bir çalışmada B6 ve B12 vitaminlerini kullanan deneklerin kilo artışı yaşamadıkları aksine kaybettikleri gözlenmiştir. Ancak, bu kişilerin genel olarak sağlıklarına dikkat eden, dengeli beslenip, düzenli aktivite yapan, vitamin destekleri kullanmayı ihmal etmeyen kişiler olabileceği de göz önünde bulundurulmalıdır.
DEMİR DESTEĞİ ALIRSAM KİLOM ARTAR MI?
Demir yetmezliği, özellikle kadınları ilgilendiren bir sağlık sorunudur. Dolayısıyla tedavi sırasında kilo alma kaygısı, bu konuda zaten duyarlı olan kadınları çok etkiler. Yetişkin bir erkeğe 8-10 mg demir yeterken kadın için günlük gereksinim 15-20 mgdır.
Demir eksikliği, halsizlik, bitkinlik, yorgunluk, hızlı ve düzensiz kalp atımları, nefes darlığı, saçlarda matlaşma, kırılma ve dökülme, tırnaklarda çukurlaşma, kırılma, solgunluk, el ve ayak üşümesi, gıda maddesi olmayan şeyleri yeme (pika) gibi bir çok belirti ile karşımıza çıkar. Derinleşen eksiklik yüzünden düştüğü depresyon benzeri tablo nedeniyle psikiatrik tedavi görenler bile vardır.
Eksikliğin nedeni beslenme ile yeterince demir alamamak olabileceği gibi (vejetaryenlik, hamilelik, yanlış diyetler…), depoların tüketildiği kayıplar da (regl düzensizlikleri, sindirim sizitemi kanamaları…) demir yetmezliği yapabilir.
Tedavi sırasında kullanılan demirin kilo aldıracağı endişesi yaygındır. Oysa ki bulantı, kusma, bazen ishal ama çoğunlukla kabızlık, ağızda metalik tat bırakma gibi yan etkileri olan demir destekleri kilo aldırmaz. Eksik olan demirin yerine konması sonucu yakınmaların düzelmesinden kaynaklanan iyilik hali sayesinde dengeli beslenmeye başlayan kişiler olmaları gereken sağlıklı kiloyu korurlar.
OMEGA-3 KAPSÜLLERİ KAÇ KALORİ?
Omega-3’ün yararları saymakla bitmez! Kanın incelmesi, pıhtılaşma olasılığının azalması, kalp ritim bozukluklarının düzelmesi, damar içini döşeyen yüzeyin sağlıklı ve kaygan hale gelmesi, trigliserid düzeyinin düşmesi, HDL kolesterolün yükselmesi, kan basıncının daha kolay ayarlanabilmesi, belleğin güçlenmesi, kilo almanın güçleşip, kilo kaybının belirginleşmesi, bebeklerde beyin gelişiminin desteklenmesi, eklem sorunlarının geciktirilmesi bunların başlıcalarıdır.
Günlük Omega-3 tüketiminin 1-2 gram civarında olması tavsiye edilmektedir. Bu konuda kesinleşmiş bir değer yoktur. Haftada 2-3 kez balık tüketen birinin o gün 1 grama yakın Omega-3 tükettiği söylenebilir. Tüketilen balığın cinsi ve miktarı çok önemlidir ve soğuk sularda yetişen yağı bol balıklarda Omega-3 yağ asidlerinin miktarları daha fazladır.
Haftada 2 kez düzenli balık tüketenlerin ek Omega-3 desteği almaları gerekmez. Düzenli balık tüketiminiz yoksa hazır Omega-3 desteklerinden yararlanabilirsiniz. EPA ve DHA içeren bu desteklerde EPA/DHA miktarları 390/260 mg civarındadır. Omega-3 desteklerini doktorunuzla konuşmadan kullanmamalısınız. 1 kapsül Omega-3 desteği 10-12 kalori kadardır. Kanı sulandırıcı ilaç kullananların, gingko biloba ve ve E vitamini desteğinden yararlananların Omega-3 alırken doktorları ile konuşmaları zorunludur.