Kalp kırığı mı kemik kırığı mı?

Kırılan bir kalbi onarmak bazen çok kolay; bir çift güzel söz bile yetebiliyor. Bazen de olanaksız; ne yapılsa olmuyor, derin bir iz kalıyor. Kemik kırıkları ise bazı özgün ve önemli hastalıklar dışında bir darbe ya da düşme sonucu oluyor. Sağlam kemik yapısı olan, kas, kiriş ve kıkırdak açısından güçlü kişilerde ancak çok şiddetli darbe ya da düşme sonucu kırık görülüyor.

Adeta inşaat alanı
Kemiğin ortasında yer alan iliğin kırmızı bölümünde alyuvarlar (eritrosit, kırmızı kan hücreleri) üretilir, sarı kısmında ise yağ depolanır. Osteoblast adlı hücreler kemik yapımından osteoklastlar da yıkımından sorumludur. Kemik kırılınca osteoblastlar çalışmaya koyulur. Fibroblast adlı hücreler protein yapısındaki kollajeni üretir. Kollajen, osteoblastları bir araya getiren bir doku oluşturur. Zamanla bu doku sertleşir, kemikleşir. Osteoklastlar, bu yeni dokunun üzerine rötuş yapıp son formunu verir. Yaklaşık 3-4 haftada iyileşme tamamlanır. Kanlanması zengin kemikler (topuk kemiği gibi) daha hızlı iyileşir.

Korunmak ya da iyileşme sürecini kısaltmak için…
-Sigara (kan dolaşımını dolayısıyla iyileşmeyi yavaşlatır) ve alkol (osteoblast oluşumunu engeller) den uzak durulmalıdır.
- Kolalı içecekler tüketilmemeli, kahve, çay (kalsiyum kaybına yol açabilir) gibi kafeinli içecek tüketiminde aşırıya kaçmamalıdır.
-Dengeli beslenmeye özen göstermelidir; Çünkü C vitamini (kollajen yapımı), D vitamini (kalsiyum emilimi), K vitamini (iyileşme sürecini hızlandırma) gibi vitaminlerin, kalsiyum, fosfor gibi minerallerin, protein gibi önemli besin öğelerinin yeterince tüketilmemesi kemik sağlığına zarar verir.

Tamamlayıcı tedavi yaklaşımları
Arnica (şişlik ve ağrıyı azaltır), Symphytum (iyileşmeyi hızlandırır), Ruta (hem kemik hem de bağ dokuyu destekler),Calcarea phosphoricum (kemik doku yoğunluğunu güçlendirir), Eupatorium perfoliatum (ağrıyı azaltır) gibi ilaçlar bir homeopati uzmanı tarafından uygun çözelti, doz ve sürelerde kullanıldığında iyileşme süreci hızlı ve kolay olur.
 
Ana Sayfa Twitter Facebook Twitter Facebook