Şeker miyop yapıyor!Modern yaşamın dayatmasıyla değişen günlük alışkanlıklarımızın bazıları sağlığımızı tehdit ediyor. Bu duruma son örnek, aşırı şeker tüketiminin birçok sağlık sorununun yanı sıra “miyopi”ye (uzağı görme güçlüğü) neden olduğunu gösteren araştırma sonuçlarıyla geldi.
Biyoloji alanında çalışmalarıyla tanınan Fransız bilim adamı Michel Raymond’a göre aşırı şeker tüketimi yalnızca obezite, diabet gibi ana başlıkları işgal eden hastalıklara yol açmıyor aynı zamanda görmemizi de bozuyor.
Beslenmemizdeki yanlışlıkların ve fazlalıkların acısını çektiğimiz düşünen Dr. Raymond 19. yüzyıla kadar miyopi sorununun olmadığını iddia ediyor. O tarihlerde yıllık şeker tüketiminin 2 Kg’ı aşmadığını, şimdilerde bu rakamın 35 Kg’ları geçtiğini, kan şekeri yükselmelerinin insülin salgısını artırması ile oluşan hiperinsülinizm tablosunun büyüme hormonunu olumsuz yönde etkilediğini ve gözün optik aksının bozulması ile miyopinin ortaya çıktığını söylüyor.
Peki, nasıl emin olabiliriz?
Dr. Raymond, gelişmemiş ya da gelişme yolundaki toplumlarda miyop insan sayısının azlığını buna kanıt olarak gösteriyor. Elbette taş devrindeki beslenme alışkanlıklarımıza geri dönecek halimiz yok! O devirlerde insanoğlunun yaptığı fiziksel aktivite bugünküyle karşılaştırılmayacak kadar fazlaydı. Yalnızca 19. yüzyıla bir göz atmak yeterli. Gıda sektörünün henüz rafine ürünler sunmadığı, doğal beslenmenin ön planda olduğu, televizyon gibi etkin bir reklam aracı ile insanların tüketme güdülerinin tetiklenmediği yıllara…