Wellness kavramı içinde SPA’ların yeri nedir?“Wellness” son yılların moda sözcüklerinden biri… Herkes hayatına bu sözcüğün anlamlarını yüklemeye çalışıyor. Bu sözcüğe göre yaşamaya gayret ediyor. “Wellness otelleri, restoranları” açılıyor, “Wellness tarzı” giyinip kuşanılıyor, ev döşeniyor. Nedir wellness?
Wellness bir yaşam biçemidir. Bu İngilizce sözcüğün Türkçe’de tam karşılığı yok. “Kendini iyi hissetmek”, “Nitelikli yaşamak”, “Dengeli, sağlıklı yaşam” gibi açılımları olabiliyor. Wellness’i “yaşama şeklinde farklılaşma ve gelişme” olarak algılamak belki de en doğrusu. Bu durum, “hayatı keyifli, eğlenceli, sağlıklı, uzun, enerjik, ruh ve beden dengesi içinde yürütme çabası”dır. Özetle, wellness, “yemeğinizi bir takıntı veya gereksinim olmaktan çıkarıp sağlıklı ve hoş bir eğlenceye dönüştürebildiğiniz, stresi hayatınızı daha üretken hale getiren bir araç gibi yönetebildiğiniz, fiziksel aktivite ve egzersizleri düzenli olarak sürdürdüğünüz ve kendinizi daima formda, enerjik hissettiğiniz yeni bir yaşamın adıdır”.
SPA ne demek?
SPA, üç sözcüğün baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır: “Sudan gelen sağlık” ya da Latince olarak “Salus Per Aquam”.
SPA uygulamaları son yılların en çok konuşulan “sağlık trendi” ve en popüler “antistres ve detoks paketi”dir. SPA uygulamaları tüm duyu organlarımıza seslenir: içinde su, koku, görsellik ve ses ve en önemlisi dokunuş yani masaj bulunur. Masajlar çoğu kez özel yağlarla (susam yağı, ceviz yağı ve uzak doğu kökenli pek çok başka yağlar) yapılır. Masaj, bilinçli ellerde uygulandığında strese bağlı sorunlarla (kas ağrıları, sırt, boyun, bel tutulmaları, gece krampları, yorgunluk) mücadeleyi kolaylaştırıyor. Suyun dinlendirici, gevşetici ve rahatlatıcı etkisi tartışılmaz. SPA merkezlerinde, hoş kokuların salındığı, hafif bir müziğin yankılandığı, uygun sıcaklık ve nem içeren ortamlarda masajın da yardımıyla stres ile mücadele için güç toplanıyor. Bir yandan daha dinamik, enerjik, canlı ve pırıltılı diğer yandan da sakin, gevşek, hafif ve huzurlu olunuyor. Böylece, Wellness kavramının ana hatları da çiziliyor.
SPA’nın insan bedeni üzerindeki olumlu etkileri nedir? SPA’nın insan psikolojisi üzerindeki olumlu etkileri nedir?
Su, kokular, müzik, masaj ve masaj sırasında kullanılan aromatik yağlar başta olmak üzere SPA uygulamalarının her biri birer “stres-savar” dır. Amaç stresin yarattığı kas sertleşmelerini açmak, vücudun su tutuşunu (ödem) dolaşımı güçlendirerek azaltmak, cildi temizleyerek “ikinci solunum sistemi”mizi daha verimli çalışır duruma getirmektir.
SPA uygulamaları sırasında yalnızca bedenimiz değil zihnimiz, ruhumuz da dinlenir, gevşer, arınır, huzur bulur. Yaşamın karşımıza çıkaracağı stres kaynakları ile mücadele sırasında dirençli, güçlü, donanımlı olmamızı sağlar.
SPA uygulamalarının riskleri var mı? Neler?
SPA merkezlerinde temizlik ve hijyen koşullarına dikkat etmek en önemli koşuldur. Ana madde su olduğu ve suda bakteri ve benzeri hastalık etmenleri kolayca üreyebildiği için ıslak ortamlar özenle korunmalıdır. Cildi sorunlu kişiler, alerjisi olanlar, şeker hastalığı ya da dolaşım sorunları olup yara iyileşmesinde problem yaşayanlar çok dikkatli olmalıdır.
Masaj uygulamalarını yapacak kişiler işin uzmanı olmalıdır. Kaslar, kirişler, eklemler iyi tanınmalı, hangi noktalar üzerinde çalışılacağı dikkatle gözden geçirilmelidir. Dokunuşların şiddeti kişiye göre ayarlanmalıdır.
Sauna, buhar banyoları veya aromaterapi uygulamalarından önce solunum yolları ile ilgili sorunu olan kişilerin yapılacaklar hakkında ayrıntılı olarak bilgilendirilmesi gerekir. Nemli ortam astımlı kişilerin krizlerinin tetiklenmesine neden olabilir.
Gebelikte ilk üç ay SPA önerilmez. Daha sonraki aylarda da masajların ancak bu özel durumda ne tür uygulamaların yapılacağını bilen uzmanlar tarafından yapılmasına izin verilmelidir. Aromaterapi seanslarında kullanılan maddelerin içerikleri önceden anlatılmalıdır.
Regl dönemlerinde SPA rahatlatıcı etki yapmakla birlikte kanamayı artırıcı etki de yapabileceğinden dikkatli olunmalıdır.