Kahraman elma süper meyvelere karşı

Meyve ve sebze dağarcığımız giderek zenginleşiyor. Her geçen gün yeni adlar beslenme önerileri arasında yer almaya başlıyor. Önceleri brokoli, Brüksel lahanası, papaya, mango vardı. Son zamanlarda bu listeye asai, noni, goji, mangustan gibi isimler eklenmeye başladı. Gerçekten de tüm bu ürünler gerek vitamin ve mineral gerekse antioksidan açısından son derece zengin. Ancak zor koşullarda ve az miktarda üretilmeleri hem ulaşılamaz olmalarına hem de pahalı olmalarına neden oluyor. Bu durumda elimizin altında her an bulunan, kolayca alıp tüketebildiğimiz ürünleri ve zengin içeriklerini anımsamakta yarar var.

Düzenli olarak elma tüketmek, kilo vermeye ve kilo yönetimine destek olur.
150 g civarı bir elmada %18–20 oranında glüsid bulunur. Verdiği enerji 74–80 Kcal’dir. Glisemik İndeksi düşük olduğundan organizma tarafından yavaş emilerek uzun süreli tokluk sağlar. Elmanın 100 gramında 2,5 g lif bulunur. Eriyebilen lifleri oluşturan pektin sindirim sırasında bir jel oluşturur. Kolesterolün emilimini yavaşlatan bu lifler, suyu da tutarak ishal ile mücadeleye yardım eder. Bu lifler barsak florasını düzenler, yağ asitlerinin salgılanmasını destekleyip kalınbağırsak hücrelerini korur ve sindirim sistemi işlevlerine yardım eder.
Erimeyen lifler de barsak hareketlerini hızlandırır, geçişi kolaylaştırır. Elmayı, uzun sürede, çok çiğneyerek yemenin kilo alma riskini azalttığı yönünde çalışmalar vardır. Sindirim salgıları artar, iştah kesici özelliği de öne çıkar.

Enerji kaynağı!
Elmanın enerjisi yağlardan değil yavaş emilen glüsid içeriğinden gelir. Spordan önce yendiğinde tüm aktivite süresince enerji kaynağı olur. Egzersiz sırasında tüketildiğinde vücudun gereksinim duyduğu vitamin ve minerali sağlar. Spordan sonra, %85’lik su içeriği sayesinde yitirilen suyu organizmaya geri sağlar ve toksinlerin atılmasına katkıda bulunur. İçerdiği C, A, E ve B vitaminleri ile neredeyse beslenmenin alfabesi gibidir. Kabuğunun C vitaminini oranının 4–5 kat daha fazla olduğunu bilerek kabuklu haliyle tüketmek çok yararlıdır. Özellikle kabuğunda ama tüm dokusunda bulunan antioksidanlar (polifenoller ve flavonoidler) özellikle kalınbağırsak ve karaciğer kanserine karşı koruma sağlar.
 
Ana Sayfa Twitter Facebook Twitter Facebook