Menopozun yaşı tahmin edilebilir mi?Ortalama ömür uzuyor. Bu durumda hanımların menopoz sonrasında yaşayacağı yıllar da artıyor. Hürrem Sultan’ın yaşamının kaç yılını menopozda geçirdiğini bilemem ama Türk hanımlarının çoğunun 20-30 yıl menopozla tanışık – ve umarım barışık- yaşadığını düşünüyorum.
Yaşı 40’ı geçen hanımlar en ufak adet gecikmesinde, biraz fazla terlemede “Eyvah, menopoza mı giriyorum yoksa?” endişesine kapılıyor, hekime koşuyor ve hem kesin bir tanı hem de kesin bir zaman öğrenmek istiyor. Bu durumda, kan tahlilleri yaptırıp FSH, LH, östrojen ve projesteron gibi hormon düzeylerini öğrenmek, ultrasonografik incelemeyle yumurtalıklardaki –içinde yumurtanın olgunlaştığı- folikül adlı kese(ler)in varlığını kontrol etmek olasıdır. Ancak bu tür tetkiklerin sonuçları da 40 yaşın üzerindeki hanımlarda son derece değişken olabildiğinden kesin bir yanıt olamayabilir.
Menopoza girdiğinde anneniz kaç yaşındaymış?
Annelerimizin menopoza girdiği yaş elbette önemli bir veridir; Çünkü menopoz yaşı yaklaşık %60-70 oranında kalıtımsal özellikler taşır. Ancak, kişisel sapmaların, çevre, iklim, ortam ve uğraşı farklılıklarının rolü de yadsınamaz.
İlk adeti erken yaşta görmek ya da daha geç yaşamak, çocuk sahibi olmak ya da hiç gebe kalmamak, doğum kontrol hapı kullanmak veya rahim içi araç (spiral) taşımak menopoz yaşını etkilemez.
Sigaranın menopozu 1-2 yıl öne çektiğini bildiren birçok araştırma sonucu var. Sigara içmeye mi devam edilecek? Yoksa birkaç yıl daha yüksek östrojen düzeyinin konforu ile mi yaşanacak? Sigaranın diğer ve pek çok önemi olan zararlarını buraya yazmıyorum. Karar içenlere ait!
Sonuç olarak…
İlk şaşkınlık geçtikten, oluşabilen yakınmalara karşı önlemler alındıktan, dengeli bir beslenme, düzenli bir aktivite, verimli bir uyku ve renkli bir sosyal yaşamı da organize ettikten sonra bu yeni sürece ulaşabilmenin heyecanı ile yaşama dört elle sarılmalıdır.